Možnosti fotovoltaických elektráren

FOTOVOLTAIKA S AKUMULACÍ DO VODY

Pojďme si představit první z variant. Fotovoltaika s akumulací do vody. Jedná se o jednu z cenově dostupnějších variant, která je levnější, ale není zde maximální úspora jako při fotovoltaice s akumulací do baterie.

Solární panely energii použijí primárně pro spotřebu domácnosti a pro ohřev užitkové a topné vody, kterou můžete využít kdykoliv. Pokud však nejste doma, slunce svítí a vaše elektrárna pracuje na plný výkon, tak se nemá přebytečná energie kde uložit, a tak odchází do distribuční sítě. Vrátíte se domů ve večerních hodinách, kdy slunce již nesvítí, což znamená, že panely nevytváří žádnou energii a vy si pustíte televizi. V tento moment čerpáte ze sítě distributora, a za tuto energii budete platit svému dodavateli.

Jedná se sice o cenově dostupnější variantu, ale pokud chcete šetřit více doporučujeme zvolit variantu s fyzickou baterií. Je zde také možnost čerpat dotace, které bohužel jsou podstatně nižší než při jiných variantách.

FOTOVOLTAIKA S AKUMULACÍ DO VIRTUÁLNÍ BATERIE?

Další možností využití fotovoltaické elektrárny je možnost s akumulací do virtuální baterie. Jak funguje fotovoltaika s akumulací do virtuální baterie?Virtuální baterií se rozumí distribuční síť. Pojďme si to představit na příkladu. Je krásný sluneční den, vaše fotovoltaická elektrárna vyrobí elektřinu, kterou vaše domácnost nespotřebuje. Přebytek se odvádí do distribuční sítě, kde to využije jiná domácnost. Elektroměr přesně změří, kolik energie odešlo z vaší elektrárny. Večer si pustíte film, uvaříte si čaj, ale elektrárna již nevyrábí elektřinu, protože sluníčko již nesvítí. V tento moment zadarmo spotřebováváte ze sítě tolik energie, kolik jste přes den díky fotovoltaice do sítě uložili.

Jedná se o úspornější variantu než fotovoltaika s akumulací do vody, ale stále zde úspora není maximální. Maximální úspory lze dosáhnout s fotovoltaikou a akumulací do fyzické baterie.

FOTOVOLTAIKA S AKUMULACÍ DO FYZICKÉ BATERIE

Jak funguje fotovoltaika s akumulací do baterie?

fotovoltaická elektrárna s baterií funguje tak, že sluneční paprsky svítící na panely fotovoltaiky vytváří energii pro spotřebu vaší domácnosti, pokud však je vyráběno více energie, než domácnost spotřebuje, přebytečná energie se ukládá do velkokapacitní baterie. Z níž následně čerpáte elektřinu pro spotřebu domácnosti v noci neboli v době, kdy slunce nesvítí na panely a žádná elektřina se nevyrábí. 

Jedná se o variantu, která nabízí nejvyšší finanční úsporu a také je nejvýhodnějším řešením vaší cesty k nižším nákladům. V toto případě lze dosáhnout na nejvyšší dotace od státu. Zajímá vás jak fungují dotace? Přečtěte si náš minulý článek.

Pokud máte nějaké dotazy, nebo chcete sestavit cenovou nabídku, stačí vyplnit náš formulář a my se vám ozveme.